Zelf je eigen tuinhuisje bouwen? In deze blogpost lees je precies hoe je dat doet aan de hand van een handig stappenplan!

Bouw je eigen tuinhuis

Heb jij altijd al je eigen tuinhuisje willen bouwen? Als je een beetje handig bent aangelegd, is dit niet al te moeilijk. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het materiaal EPDM als afdekking. Zo overleeft je tuinhuis ons koude kikkerlandje! Voor ieder huisje is er EPDM dakbedekking op maat te bestellen. Vaak kun je online hele dakpakketten bestellen en ben je zo extra voordelig uit. Maar je begint natuurlijk bij de basis van je tuinhuisje!

Basis stappenplan

  1. Voordat je met de opbouw van je tuinhuisje begint, moet het hout tegen weer en wind worden beschermd. Behandel de planken met een houtbeits.

  2. Daarna leg je de vloerbalken uit op de fundering. De ondergrond voor het opbouwen van de vloerbalken moet hierbij vlak en rechthoekig zijn. Schroef de basisplanken aan de vloerbalken.

  3. Voor de volgende werkstappen is het uiterst belangrijk dat de langs- en dwarsdragers precies in rechte hoeken ten opzichte van elkaar staan. Meet daarvoor met een meetlint de diagonalen en lijn de dragers nauwkeurig uit. Gebruik bij het op elkaar zetten van de planken een stuk montagehout.

  4. Op de plek waar later de deur moet komen, verwijder je met behulp van een houtbeitel voorzichtig de uitstekende veer van de basisplank.

  5. Monteer nu de deur erin.

  6. Bouw plank voor plank de wanden verder op. Let erop dat ze goed horizontaal zitten. Zet op de daarvoor bestemde plaatsen de ramen erin.

  7. Zet de gevelbasis en de gevelpunt erop. Daarmee is de basis voor de dakconstructie gecreëerd. Plaats daarna de gordingen in de daarvoor bestemde uitsparingen.

Maak je tuinhuisje verder af

  1. Zet de dakplanken erop en schroef ze vast aan de gordingen. Doe dit niet te strak, want door vochtigheid zet het hout nog uit.

  2. Nadat de dakconstructie staat, schroef je als afwerking binnen en buiten een deklijst aan het raam.

  3. Om het regenwater af te voeren bevestig je de druiplijst aan de dakbedekking. Stabiliteit en bescherming tegen de wind krijg je door de wanden en het dak met behulp van hoekstukken en tapeinden met elkaar te verbinden.

  4. Nadat de basisconstructie van het tuinhuisje staat, kun je binnen stap voor stap de vloerplanken leggen.

  5. Ook bevestig je binnen de dakspant-gording-verbinders. Daarmee is je dak bestand tegen storm. Buiten installeer je daarna de windveer aan de gevel en het pannenbier kan tevoorschijn worden gehaald.

  6. Om het dak af te dichten kun je voor verschillende opties gaan. Eén daarvan is bijvoorbeeld het plaatsen van EPDM. Wil jij EPDM kopen? Een goede keuze! Dit materiaal is erg duurzaam en zal zeker 50 jaar meegaan. Zo kun je extra lang genieten van je zelfgebouwde huisje!