Multiplex is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, voor vele verschillende toepassingen te gebruiken. Wanden aftimmeren bijvoorbeeld, het maken van vloeren en daken, maar ook bijvoorbeeld in meubels en andere constructies. Maar wat maakt het nou zo handig? En welke soort past het beste bij jouw project? Lees door voor goede tips over hoe je met multiplex jouw eigen droomhuis bouwt!

Wat is multiplex?

Het wordt gemaakt houten platen die zijn opgebouwd uit houtfineerlagen welke kruislings op elkaar verlijmd zijn. Het is geschikt voor vele verschillende soorten klussen en projecten: aftimmerwerk, knieschotten, dagstukken, meubels, verpakkingsmateriaal – noem maar op, met multiplex kun je ontzettend veel. De kenmerken van multiplex die het zo ideaal maken zijn het lichte gewicht, optimale duurzaamheid en onderheidvriendelijkheid. Omdat het van hout gemaakt wordt is het beschikbaar in vele verschillende kleuren en soorten. Maar doordat het slechts uit dunne platen bestaat is het een stuk goedkoper dan normaal hout, een stuk dunner en daarmee zeer geschikt voor allerlei klussen.

Soorten multiplex

Er zijn heel veel verschillende soorten multiplex, die ieder hun eigen handige eigenschappen hebben en daardoor geschikt zijn voor verschillende soorten klussen en projecten. Een populaire soort is berken. Dit is gemaakt van berkenhout, perfect geschuurd. Het is licht van gewicht en ook licht van kleur, wat het een rustig uiterlijk geeft. Door het lage gewicht is het vlak en makkelijk te zagen. Er is ook nog Russisch berken. Dit heeft alle kwaliteiten van berken, maar een wat fraaier uiterlijk met mooie vlamtekeningen. Dit maakt het erg geschikt voor meubels en modelbouw. Ook is er populieren multiplex. Gemaakt van populierenhout, ook zeer licht van gewicht, maar wel erg stabiel, waardoor het zich makkelijk laat verwerken.

Pontprime multiplex is ook een lichte stabiele plaat, welke vaak wordt toegepast bij het fabriceren van meubels, caravanbouw en standbouw. Hardhout wordt ook gebruikt voor sommige soorten, in een mix van verschillende tropische houtsoorten. Er bestaat ook speciaal buigtriplex wat wordt gebruik voor gebogen constructies en ronde vormen. Door extra flexibiliteit is het daarmee mogelijk om de platen mooi rond te buigen.

Altijd handig

Multiplex heeft allerlei voordelen, er is veel variatie mogelijk, en het heeft een zeer goedkoop productie proces. De combinatie van al deze handige eigenschappen maakt het  zeer geschikt voor vele soorten constructies, projecten en klussen. Een achterwand voor je kast, het maken van je eigen knieschot of een heel meubelstuk, zoals een leuk bijzettafeltje of het opleuken van een andere meubel – het kan allemaal met dit flexibele, dunne en betaalbare hout!